60 Yıla Sığdırılanlar

1965-2023 Yılları Arasında Gerçekleştirdiklerim

1965 yılından günümüze kadar etkin olarak katıldığım ve önemli gördüğüm çalışmalarımı zaman akışında görebilirsiniz. Çalışmaların bazılar kuramsal temelleri olan mühendislik çalışmaları bazıları araştırma çalışmalarıdır.

  • 1965-1971 : Türkiye Radyo Amatörleri Derneği Eş Başkanlığı: Telsiz Yasasının çıkarılması konusunda önemli çalışmalar. Bu kapsamda iki belgeyi önemsiyorum:
  • Amatör telsiz çalışmalarım sırasında 6 kıta, 90 üzerinde ülke ve bir Japon yarışmasında  derece aldım.
  • 1971 : Türkiye’nin İlk Elektronik Beyni: O dönemde bilgisayara “Elektronik Beyin” deniyordu.  Diploma çalışması olarak gerçekleştirdiğim bilgisayarın özel işlev devrelerini Sait Bolat yapmıştır. Bu bilgisayar 1971-1980 yılları arasında öğrenciler tarafından etkin biçimde kullanılmıştır. Bilgisayar ile ilgili olarak 15 Temmuz 1972 yılında Milliyet Gazetesinde özel haber yayımlanmıştır. Bilgisayar 2016 yılında Antalya’da düzenlenen Expo-2020 sergilenmiştir. Şu an İTÜ Müzesinde sergilenmektedir.
  • 1976 : Doktora Tezi: Öngörü Kuramı ve Öngörü Devresinin Gerçekleştirilmesi: Doktora tezi salt kuramsal çalışma biçiminde değildir. Geliştirilen kuram, gerçekleştirilen devre ile gerçekleştirilmiştir. Wiener’in öngörücü tanımına göre, öngörücünün ürettiği değerlerin hatalarının toplamı sıfır olmalıdır. Benim kuramını oluşturduğum öngörücü bu tanımı karşılamaktadır. Bu tez çalışmasında, fiziksel değişimlerin doğrusal dağılım gösterdikleri ve Taylor serisi kullanılarak üretilen öngörü değerlerinin de doğrusal dağılım gösterdikleri kanıtlanmıştır.
  • 1977-1978 : Konuk Araştırmacı: Doktora sonrası araştırmalarda bulunmak üzere Case Western Üniversitesinde (Cleveland – ABD) konuk araştırmacı olarak çalışmalarda bulunma. Bu süre içinde mikrobilgisayarlar ile denetim üzerinde çalışmalar.
  • 1979-1979: Konuk Öğretim Üyesi: Kanada, Ottawa’da bulunan Carleton Üniveristesinde konuk öğretim üyesi olarak ders verme.
  • 1980 : Doçent: Mikroişlemciler konusunda Türkiye’de ilk ders veren öğretim üyelerinden biri olmak. Özellikle bu alanda Türkçe terimler türetmek. Bilgisayarın ana dili sayılan Simgesel Dil için Türkçe kısaltmaları kullanmak. Bu dili kullanarak program yazabilmek amacıyla bir yazılım geliştirmek. İlk program Arda Erol ve ikinci program Reha Gerçeker tarafından yazılmıştır. Geliştirilen yazılımı sınamak için bir Geliştirme Bilgisayarını tasarlamak ve üretmek. Geliştirme Bilgisayarı 2010 yılına kadar İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Mikrobilgisayar Laboratuvarında öğrenciler tarafından kullanılmıştır.
  • 1981 : Akıllı Terminal: Şehirlerarası telefon bağlantılarını sağlamak üzere mikroişlemci temelli bir terminal tasarımı yapılmış ve gerekli yazılım geliştirilmiştir. Terminal Telra tarafından 400 adet üretilip PTT’nin kullanımına verilmiştir.
  • 1982 : CNC : Tofaş’ta bulunan klasik bir kopya freze tezgahı CNC tezgaha dönüştürülmüştür. Bu dönüşüm çalışması sırasında bilgisayar donanım olarak gerçekleştirilmiştir. CNC tezgah için gerekli olan algoritmalar geliştirilmiştir. Bilgisayarın çalışması için gerekli olan tüm yazılımlar geliştirilmiştir.
  • 1985 : Konuk Araştırıcı Öğretim Üyesi: Akron (Aron-Ohio-ABD) Üniversitesi’nde endüstriyel denetim sistemi üzerine çalışmalarda bulunulmuştur.
  • 1986 : İstanbul İtfaiyesinin İyileştirilmesi: Bu proje kapsamında, iletişim altyapısı, haberleşme ve yönetim merkezinin tasarımı, yangın yerine ulaşım yollarının belirlenmesi, profesyonel itfaiye sistemleri konusunda ayrıntılı çalışma yapılmış ve rapor hazırlanmıştır.
  • 1986-87: Aselsan Danışmanlığı: İki yıl süre ile Aselsan’da danışmanlık görevi sürdürülmüştür. Bu süre içinde Bilgisayarlı bir pantograf projesi geliştirilmiştir. Bu kapsamda kullanıcı arayüzü, yörünge algoritmaları ve gerekli donanımlar geliştirilmiştir.
  • 1987-1987 : TRT Bilgisayar Dünyası: TRT-2 için haftada bir yayınlanan Bilgisayar Dünyası programının hazırlayıcısı, danışmanı ve sanatçısı olarak görev aldım. Üç bölümden oluşan bir saatlik programın ilk bölümünde genel bilgi sunumu, ikinci bölümünde bilgisayarın farklı alanlardaki uygulamaları ve son bölümde BASIC programa dili uygulamalı biçimde sunulmuştur. Üçüncü bölümün öğretmeni ben ve öğrencisi Altan Erbulak idi. Bilgisayar Dünyası YouTube’da izlenebilir.
  • 1988 : Profesör: Bu dönemde İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün kurulmasına öncülük etmiş ve ilk bölüm başkanı olmuştum.
  • 1989 : Fenerbahçe D/G İstasyonunun güncellenmesi projesi: Duyargalar dışında tüm dizge ve yazılım yeniden hazırlandı ve kuruldu.
  • 1990-1991 : Marmara Araştırma Merkezi, Informatik Başkanlığı: Bu iki yıllık süre içinde MAM’nin yeniden düzenlenmesi konusunda çalışmalarda bulunulmuş ve Yapay Zeka, Robot, Informatik gibi bölümler kurulmuştur.
  • 1991-1995 : Uzun Ufuk Projesi: Proje kapsamında yönetim merkezinin tasarımı, füzyon algoritmalarının geliştirilmesi konularında çalışılmıştır. T.C. Deniz Kuvvetleri için yapılmış gizliliği olan bir projedir.
  • 1998-1999 : Tekel Vergisiz Satış Mağazaları: Vergisiz satışlar için kurulması gereken sistemin analizi ve tasarımı. Bu proje 2002 yılında tekrar ele alınmış ve mağazalar arasında EDI protokolü ile veri aktarımı yapılmıştır. Bunun için EDI Kompozer tasarlanıp geliştirilmiştir.
  • 1999-2000: Bursa Emniyeti Projesi: Bu projede kapsamında, emniyet araçlarının konumu öğrenme, çalışma koşullarını belirleme, araçtan sorgulama, aracı yönlendirme ve tüm gelişmeleri sayısal ekran üzerinde görüntüleme işlemleri yerine getirilmiştir. Bunun ile ilgili olarak iletişim altyapısı kurulmuştur.
  • 2001-2002 : Mernis Sistemi: Ön çalışmaları 17 yıl süren Mernis’in güvenli biçimde hizmet verebilir hale getirilmesi için çalışmalar yapılmış ve bugün hizmet vermekte olan Mernis sistemi oluşturulmuştur.
  • 2000-2002: Milgem Ön Çalışmaları: Milgem’in SHM’si ile ilgili çalışmaları sürdürdüm.
  • 2000- Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Kurulu (BMBB): Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Kuruluna başkanlık etmek ve kurulu düzenli olarak toplamak
  • 2000- Doğal Dil İşleme üzerine çalışmalar: Bu kapsamda 6 doktora çalışmasının danışmanlığını yürüttüm. Bu süre içinde diller arası çeviri çalışmaları önemli yer tutmaktadır. DPT İngilizce’ den Türkçe’ye çeviri çalışmasını desteklemiştir.
  • 2010 : Bilgisayar Bilişim Fakültesinin Kurulması: Türkiye’nin ilk Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi 2010 yılında İTÜ’de kurulmuştur. Fakültenin kuruluşunda önderlik etmem nedeniyle fakültenin kurucu dekanı olarak görevlendirildim ve emekli olana değin 2 dönem bu görevi sürdürdüm.
  • 2022: Akademik Bilişim Vakfı: Bilişim alanında çalışan akademisyenleri bir araya getiren vakfın kurulmasına öncülük ettim ve halen yönetim kurulu başkanıyım